Bepaal zelf de meerwaarde van energieneutrale kantoren
3 juli 2015
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Soms lijkt iets te mooi om waar te zijn. Je hebt dan behoefte aan harde bewijslast voordat je er zelf iets mee gaat doen. En pas wanneer ook voor jouw specifieke situatie alles klopt en alles is aangetoond, kom je in actie.
Binnen het innovatie- en transitieprogramma Kantoor vol Energie lopen we hier vaak tegenaan bij onze doelgroepen. We vertellen gebruikers van kantoren dat een gezond, comfortabel en energieneutraal kantoor een beter renderende werkplek is. En tegen de beleggers en eigenaren van die kantoren zeggen we dat gezonde, comfortabele en energieneutrale kantoren waardevaster zijn en een beter onderpand vormen voor financiers. En toch komt niet in één klap de hele vastgoedwereld in beweging.
Is het omdat het te mooi lijkt om waar te zijn? Waardoor we voor iedere specifieke situatie de bewijslast moeten leveren? Nou dan doen we dat toch!

We zijn er inmiddels behoorlijk mee gevorderd, met bewijslast leveren. De voorbeeldprojecten binnen en buiten het programma laten zien dat gebruikers trots zijn op hun werkplek als hun kantoor gezond, comfortabel en bijzonder energiezuinig of zelfs energieneutraal is. Bedrijven zien het als een bewijs van maatschappelijke betrokkenheid en maken daarmee indruk op klanten en relaties. Ze ervaren dat het een positieve bijdrage levert aan kostenbesparingen, risicobeheersing en hun aantrekkingskracht als werkgever op talentvolle, ambitieuze medewerkers. Economisch voordeel dus. Deze kantoren dienen als podia voor nieuwe technologieën. Ze hebben een zuigende werking op oplossingen die vandaag nog niet bestaan, waardoor de innovatie in de eigen organisatie wordt aangejaagd. Het is niet voor niets dat de energieneutrale renovatie van Alliander in Duiven zo vaak genoemd wordt als voorbeeld. Comfort, gezondheid en nieuwe technologie krijgen daar hun plek binnen één sluitende business case. Ook de nieuwbouw van Deloite – ‘The Edge’ – trekt enorm de aandacht. Verder beschikken we over een verzameling aan onderzoeksgegevens en data, die de positieve effecten van het binnenmilieu op de arbeidsproductiviteit en het ziekteverzuim glashelder aantonen.

Dus te mooi om waar te zijn? Nee. En heeft u behoefte aan rekenkundige bewijslast? Het Excellent Expert Team ontwikkelde – in samenwerking met eindgebruikers die energieneutrale huisvesting ambiëren en onder andere met Atze Boersma van DGMR-BBA – een baanbrekend rekenmodel. Een model dat u in staat stelt de meerwaarde van gezonde, comfortabele en energieneutrale huisvesting te bepalen. Het model houdt rekening met de ‘harde’ euro’s vanuit Total Cost of Ownership en kwantificeert tegelijkertijd de ‘zachte’ euro’s die deze kantoren opbrengen.

Na de zomervakantie stellen we het model beschikbaar voor de markt via deze website.Vanuit Kantoor vol Energie ondersteunen we eindgebruikers, eigenaren en adviseurs bij de toepassing.