Een dag met Einstein, energie en willenschap
17 februari 2014
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Verslag Pitchdag Kantoor Vol Energie. Met welk expertteam aan haar zijde zet Energiesprong de meeste vaart achter de transitie naar energieneutrale kantoren in Nederland? Om die vraag draaide het op donderdag 13 februari in het Singer Museum in Laren. Achttien teams dongen daar naar de eerste prijs in de Pitch Excellent Expertteam Kantoor vol Energie. Met een paar schaatslengtes werd team !mpuls de winnaar. 

LD140213-001A-web

Boeren

‘s Ochtends, als de verschillende teams zich melden voor de pitch-dag, vallen ze al op, de mannen van team De Brekers. De smetteloze blauwe overalls met de nieuwe laarzen eronder houden ons niet voor de gek. Dit zijn geen boeren. De boodschap is echter helder: praten over energieneutrale kantoren, dat hebben we nu wel genoeg gedaan. Het is tijd om de poten in de klei te zetten. Doen! Want het kan en het moet.

Maar hoe pakken we het nu aan? Achttien teams hebben hun usb-stick met presentatie bij de organisatie ingeleverd. En het zijn niet de minste teams. Veel grote namen uit de vastgoedwereld zijn aanwezig: de macht, de beïnvloeders van de boardrooms. Maar we zien ook de next generation: het nieuwe denken, jeugdige energie.

Einstein

Het wordt een interessante strijd. Elk team krijgt acht minuten en al snel wordt duidelijk dat het hier om meer gaat dan een competitie. Er is niet alleen sprake van een gezamenlijk doel, maar ook van een gedeeld gedachtegoed. Dat komt terug in de pitch. Zo is de geest van Einstein de hele dag aanwezig. Opvallend veel presentaties bevatten een of twee van zijn beroemdste uitspraken. ‘We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them’ en ‘The measure of intelligence is the ability to change’. Verder voeren verschillende teams de beroemde Golden Cirkel van Simon Sinek op: waarom we iets doen, onderscheidt ons veel meer dan hoe we het doen en wat we doen. De boodschap aan de jury is duidelijk: kies voor een team dat een ideaal heeft, dat de wil heeft om ‘het helemaal anders te doen’ en dat flexibel – lean – genoeg is om zich aan te passen.

Finale
Na de achttien presentaties gaan zes teams door naar de finale: !mpuls, Innovatiekring Klimaatschil, Dare to be Different, Balance – Adamas – Arkoz, De Brekers en Guided by Time. Zij krijgen in een debat met de jury de kans om bonuspunten aan hun score toe te voegen. De jury heeft de hele dag veel gehoord over ‘het waarom’. De zes deliverables, die vooraf waren vastgesteld, zijn in de meeste presentaties slechts deels ingevuld. Een vraag die we nu dan ook veel horen: hoe gaan jullie dat dan doen en wat gaan jullie dan precies doen? Een verlossend antwoord op die vraag – in de vorm van een ei-van-Columbus of een succes garanderende roadmap – blijft uit. Ja, dat de kennis en de technieken er allang zijn, is wel duidelijk. Maar zoals team Dare to be Different het uitdrukt: wetenschap is maar één kant van het verhaal. Zonder willenschap zijn we nergens. Daar begint het mee.

LD140213-017A-web!mpuls
Het blijft spannend tot het einde. De winnaar wordt uiteindelijk de partij die die willenschap het meest uitstraalt. Een team dat zich tegelijkertijd als een passievolle eenheid presenteert en daarmee het meeste energie geeft: !mpuls. Het team dat het eerste deel van hun presentatie invulde met toekomst: een film met hun eigen kinderen in de hoofdrol. Een team dat een heldere aanpak neerzet en verschillende stevige partijen en old school wetenschappers achter zich heeft staan (‘onze fossiele brandstoffen’). Maar vooral een expertteam dat bereid is de verbinding te zoeken; de krachten wil bundelen met iedereen die wil werken aan een gezonde leefomgeving met toekomst, op basis van een circulair verdienmodel. Dat laatste sluit naadloos aan bij de visie van Energiesprong en Platform31.

Schermafbeelding 2014-02-17 om 21.25.29

Alle presentaties van de 18 teams kunt u hier bekijken.

Alle foto’s zijn hier te bekijken en te downloaden. Graag bij gebruik de naam van de fotograaf vermelden.

Edwin Stoop van Sketching Maniacs maakte een hele lange tekening van alle presentaties. Zie ook de tekening in delen.

Sketch_kantoorvolenergie