EETcafé 23 november
5 oktober 2016
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Terugkijken en vooruitzien

Op woensdag 23 november is het CIC Rotterdam het decor van het EETCafé. Tussen 16.00 uur en 18.15 uur maken we daar de balans op van 5 jaar Kantoor vol Energie. Dat doen we samen met de inspirerende sprekers Onno Dwars, Yvette Watson, Jaap Strating en Andy van den Dobbelsteen. Stuk voor stuk baanbrekers die ieder vanuit hun eigen invalshoek, een boeiende visie hebben op het transformeren van bestaande kantoren naar energieneutraal. Kortom, laat je inspireren door hun inzichten en hun enorme doorzettingsvermogen. Hun bijdragen wisselen we af met het delen van onze ervaringen die we in de afgelopen 5 jaar hebben opgedaan. Uiteraard is er na afloop voldoende gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar na te praten.

De sprekers

Onno Dwars – Hoofd Acquisitie & Innovatie bij VolkerWessels Vastgoed bv

Onno is de drijvende kracht achter onder andere de renovatie van de bestaande kantoren van Alliander in Duiven en achter vele nul-op-de-meter nieuwbouw woningen. Hij ervaart daarbij als geen ander, dat het delen van kennis nieuwe inspiratie geeft en de sector als geheel op een hoger niveau brengt. Daarom spreekt Onno graag op het EETCafé over gezonde, comfortabele en energieleverende kantoren. Energieleverend is wat hem betreft geen ambitie, maar juist een randvoorwaarde voor elke kantoorrenovatie of –ontwikkeling en voor toekomstbestendige samenwerking en -business. Het mooie is dat het vandaag al kan. Gewoon een kwestie van willen. Uit de ambities volgt de waarde-creatie bovenop de verwachtingen van de gebruikers. Zo maak je volgens Onno gebouwen die faciliterend zijn aan de mens en voldoen aan de wetten van de natuur.

Yvette Watson – Projectleider circulair gebouw bij de Koninklijke Bibliotheek

Voor Yvette geldt: “Practice what you preach”. In haar dagelijks werk bij de Koninklijke Bibliotheek zet zij haar kennis in om de organisatie te verduurzamen. Door het stellen van een duurzame vraag aan de markt, creëert zij de noodzaak voor leveranciers om te komen met duurzame alternatieven.

De Koninklijke Bibliotheek staat aan de vooravond van een grote renovatie die leidt tot een circulair gebouw, zonder energierekening. Als aanjager van deze ambitie is Yvette projectleider van één van de pilots van de Green Deal Circulaire Gebouwen en werkt zij nauw samen met het programma Kantoor vol Energie. Kortom, Yvette laat met veel energie en passie en met woord en daad zien dat facility managers een cruciale rol spelen bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving en dat zij hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en inzichtelijk kunnen maken dat een duurzame exploitatie veel meer oplevert dan dat het kost.

Jaap Strating – CPO (chief procurement officer – inkoopontwikkelaar) bij de gemeente Eindhoven

Uit de marktverkenning van het project ‘Slim verduurzamen van gemeentegebouwen’ heeft de gemeente Eindhoven de conclusie getrokken, dat verduurzaming van de kantoorvoorraad gebaat is bij een systeemgerichte aanpak, met een lange termijn-horizon en samenwerking met de markt. Jaap kijkt terug op een succesvolle aanbesteding waarin de sleutel tot succes lag in het “bouwen van vertrouwen, in plaats van het verbouwen van gebouwen”. Hoe bouw je aan vertrouwen in een aanbesteding? De praktijk uiteengezet door het team van Eindhoven.

Professor Andy van den Dobbelsteen – PhD MSc Professor of Climate Design & Sustainability

We moeten in de gebouwde omgeving binnen korte tijd een drievoudige transitie maken: naar klimaatadaptiviteit, naar energieneutraliteit en naar circulariteit. De Nederlandse bouwwereld onderkent klimaatverandering, weet wat energiepositief bouwen is, en doet al veel aan recycling. En toch schieten we niet genoeg op en lijkt de discussie vooral gevoerd te worden in de trant van “ja, maar…”. Andy van den Dobbelsteen weet dat het allang geen kwestie meer is van een wetenschappelijk debat, maar van communicatie, daadkracht en domweg doen. Hij laat mooie voorbeelden zien van plekken buiten Nederland, waar men, vaak met beperktere middelen, in rap tempo aan een duurzame samenleving werkt.

 


 

PROGRAMMA 23 NOVEMBER 2016

16.00 – 18.15 uur

Opening door Eelco Ouwerkerk – Programmamanager Kantoor vol Energie

Yvette Watson – projectleider circulair gebouw (Koninklijke Bibliotheek)
Jaap Strating – CPO (chief procurement officer – inkoopontwikkelaar) bij de gemeenten Eindhoven
Onno Dwars – hoofd innovatie & acquisitie bij VolkerWessels Vastgoed
Andy van den Dobbelsteen – head of department of architectural engineering + technology

Boekpresentatie Kantoor vol Energie in romanvorm door Sonja van den Arend

18.15 – 20.15 uur

Afsluitend buffet en netwerken

 

De locatie: CIC Rotterdam, Groot Handelsgebouw Stationsplein 45 (7e verdieping), Rotterdam
Moderator: Wytze Kuijper

 

Meld u aan!

Voornaam*

Achternaam*

Organisatie*

E-mail*