Energieneutrale huisvesting van RHDHV nu officieel geopend
27 juni 2017
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Met het voltooien van een puzzel is de nieuwe, toekomstig energieneutrale huisvesting van Royal HaskoningDHV in Amsterdam onlangs officieel in gebruik genomen. De puzzel werd in het nieuwe onderkomen gelegd door de Amsterdamse wethouder van duurzaamheid Abdeluheb Choho, lid raad van bestuur Anton van der Sanden en Micha Wijngaarde, gespecialiseerd in vastgoedconcepten voor wonen en werken. “Ik ben benieuwd wat deze vestiging die zich als een echte broedplaats gaat ontwikkelen, ons gaat brengen”, aldus Van der Sanden.

Het nieuwe onderkomen voor de ruim 200 medewerkers van RHDHV staat aan de Contactweg in Amsterdam. Behalve Royal HaskoningDHV huren ook kunstenaars en creatieve ondernemers er een ruimte. “Het is een smeltkroes van tal van disciplines waarvan we hopen dat deze uiteindelijk ook tot betere duurzame oplossingen gaan leiden”, benadrukt Van der Sanden. Hij geeft toe dat er leden van de raad van bestuur waren die wel even hebben moeten slikken toen Micha Wijngaarde met de voormalige autoshowroom op de proppen kwam. “Zeker toen ze zagen hoe een dakloze tegen de gevel stond te urineren”, herinnert Wijngaarde zich lachend. Desondanks ging de directie akkoord met het nieuwe onderkomen en kon de verbouwing beginnen.

Samenwerkingsovereenkomst

De zoektocht naar een nieuwe vestiging begon voor Royal HaskoningDHV in december 2015 met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met Kantoor vol Energie. “Het team van Kantoor vol Energie heeft ons geholpen bij het formuleren van de uitvraag”, vertelt Frits Smedts, directeur Procurement & Facility Management. “En wat van belang is”, vult Wijngaarde aan, “is dat Kantoor vol Energie er voor heeft gezorgd dat de ambitie die RHDHV had gedurende het gehele traject heeft vastgehouden.  De duurzaamheidsambitie was zelfs voor mij nieuw.”  Smedts is heel blij met het resultaat. “Natuurlijk was een duurzame energieneutrale omgeving heel belangrijk voor ons. Maar we zijn hier bezig met het ontwikkelen van een nieuwe cultuur. Dat is spannend maar alle medewerkers zijn enthousiast. Ook collega’s die komen werken en dit zien zeggen dat ze dat ook willen. Tegelijkertijd staan we nog aan het begin.”

Circulair

Wethouder Abdeluheb Coho verwacht dat hij heel vaak in het gebouw zal rondlopen. “Want dit pand is niet alleen duurzaam het is ook circulair. Alle onderdelen zijn getagd en over tien jaar zal het pand uit elkaar worden gehaald. We kunnen dan precies volgen wat er met de verschillende onderdelen gebeurt. Het is een voorbeeld voor een circulaire economie.” De reden dat het pand over een jaar of tien moet wijken is dat bedrijventerrein Sloterdijk voor een groot deel in een duurzame woonwijk getransformeerd gaat worden. “De woningen die wij hier in dit gebied gaan bouwen realiseren we volgens de circulaire principes”, benadrukt Coho.

Chaos

Voor Ernst Koning is dat nog een ‘ver van mijn bedshow’. De product designer heeft net een ruimte in het gebouw betrokken om daar zijn eigen bedrijf Ilias Ernst van de grond te tillen. “De flexibiliteit in het gebouw, de aanwezigheid van kunstenaars andere startups en een bedrijf als RHDHV zijn belangrijke overwegingen geweest om mij hier te vestigen”, vertelt Koning. “Buiten deze ruimte heerst chaos en daar gedij ik goed in.”