Energieneutrale vernieuwbouw raadhuis Krimpen aan den IJssel
25 november 2013
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

raadhuis

Krimpen aan den IJssel werkt aan het meest duurzame raadhuis van Nederland. Het raadhuis en het kantoor van Rabobank worden gevestigd onder één energieneutraal dak. De bouw van deze herontwikkeling gaat januari 2014 van start en wordt naar verwachting afgerond in oktober 2014.

Een nieuw gebouw op de oude constructie

Een van de kaders uit de aanbestedingsprocedure was om zoveel mogelijk van het oude gebouw opnieuw te gebruiken. In het winnende ontwerp van consortium Martens, betekent dit dat de hele fundering blijft bestaan. In het nieuwe gebouw zijn de contouren van het huidige raadhuis dan ook nog duidelijk zichtbaar. Het nieuwe raadhuis is dus eigenlijk een nieuw gebouw op een oude, stevige constructie. Het grote voordeel is dat er door deze constructie bijna niet geheid hoeft te worden. Dat zorgt voor minder overlast bij omwonenden, lagere kosten en een snellere bouwtijd.

Van label G naar A++

Het gemeentelijk beleid is gebaseerd op gebruik van het instrument GPR Gebouw. GPR Gebouw maakt prestaties op een schaal van 1 tot 10 zichtbaar op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Het vernieuwde gemeentehuis scoort gemiddeld een 9, wat uitzonderlijk hoog is. Deze hoge milieuscore wordt bereikt door een een integrale aanpak met een zorgvuldige combinatie van bouwkundige, bouwfysische en installatietechnische technieken. Het energielabel wijzigt van G in A++. Het resultaat: een energieneutraal raadhuis, dat mogelijk ook nog eens het meest duurzame raadhuis van Nederland is!

Samen met de Rabobank

Het nieuwe pand huisvest niet alleen het raadhuis, maar ook de Rabobank Krimpenerwaard. Samen met de Rabobank als huurder is het mogelijk om dit nieuwe raadhuis te realiseren. Een deel van het nieuwe pand is voorlopig voor 12 jaar verhuurd aan de Rabobank.