Innovaties in testomgeving Rijswijk
4 maart 2016
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Individueel de temperatuur en de verlichting op de werkplek regelen en tegelijkertijd minder energie verbruiken. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat in een oud pand van Rijkswaterstaat aantonen dat energieneutrale renovatie ook voor kantoren een realistische optie is.

In het pand aan de Lange Kleiweg in Rijswijk gaat het Rijksvastgoedbedrijf vier innovaties uitproberen. De komende drie jaar worden die intensief gemonitord. Het experiment vloeit voort uit het beleid van de Europese Unie dat stelt dat nieuwe overheidssgebouwen vanaf 2019 volledige energieneutraal moeten zijn. De testomgeving in Rijswijk is een initiatieven in het programma Groene Technologieën 3.0 van het Rijksvastgoedbedrijf.

Werkklimaat afstemmen

Eén van de pijlers onder de proef is de bewuste inzet van het Internet of Things. Temperatuur, elektriciteits¬gebruik, CO2 , luchtvochtigheid en andere parameters op de nieuwe werkplekken worden continu met sensoren gemeten. De gegevens worden via een draadloos netwerk uitgewisseld met een gebouwbeheerssysteem en met de verschillende installaties. De technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt om het werkklimaat op individuele werkplekken af te stemmen op individuele behoeften.

Bij een stijgende temperatuur slaan deze materialen warmte op

Om de klimatisering in het pand uit 2002 te verbeteren, worden onder andere phase change materials toegepast. Dat gebeurt in de vorm van pareltjes die zijn opgenomen in plafondplaten, wanden en vloeren, maar ook in bijvoorbeeld meubels. Bij een stijgende temperatuur slaan deze materialen warmte op, die ze weer afgeven zodra de temperatuur daalt. Ook wordt er meer daglicht in het nogal gesloten gebouw gebracht. Dit gebeurt onder andere met speciale lichtbuizen en smart films op de ruiten. De schil van het gebouw wordt ook actiever ingezet en geschikt gemaakt voor natuurlijke ventilatie en energieopslag.

Testomgeving

Het Rijksvastgoedbedrijf richt de testomgeving stapsgewijs in, in nauwe samenwerking met The Green Village. In die proeftuin van de TU Delft hoeven de onderzoekers minder rekening te houden met de beperkingen van het Bouwbesluit.

Bekijk een video op de site van het Rijksvastgoedbedrijf.

Download hier de publicatie