Interview: Monument vergroenen is arbotechnisch best een lastige klus
7 mei 2013
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Tjeerd Deelstra van Huis De Witte Roos over de afwerking, de toegepaste materialen. Aan niets is te merken dat het monumentale pand aan de Oude Delft vol duurzame installaties zit. Een schoolvoorbeeld van hoe een rijksmonument niet alleen energieneutraal wordt verduurzaamd maar ook nog eens voldoet aan de veeleisende moderne werknemer.

“We zijn het pand toekomstbestendig aan het restaureren”, vertelt Tjeerd Deelstra, verantwoordelijk voor de architectonische expertise. “Het pand wordt geschikt gemaakt voor verschillende functies. Flexibel gemaakt. Zonder te veel ingrepen kunnen de functies van het gebouw worden aangepast, waarbij wordt voldaan aan het bouwbesluit.”

Huis de Witte Roos stamt uit 1536. “In de loop der tijd is er aangebouwd en uitgebreid. De laatste verbouwing was in 1920. Alle deze smaken uit de tijd moeten behouden blijven”, aldus Deelstra.

Hij vertelt dat de renovatie en verduurzaming van een monumentaal pand zoals aan de Oude Delft niet eenvoudig is. Zo is de bouwplaats niet groot. “Het bouwconsortium is bijzonder professioneel”, aldus Deelstra. “ Natuurlijk zijn er discussiepunten maar de partners met wie wij samenwerken zijn echt geïnteresseerd in architectuur en duurzaamheid. Kunnen al hun vakmanschap  kwijt kunnen in het project.”

Baten wegen tegen de kosten op

Arbotechnisch blijkt de verduurzaming nog wel eens een uitdaging. “Kleine trapjes op en af met zware installaties, ja dat is wel eens lastig en vraagt om maatwerk.” Dit maakt de renovatie ook duurder. Deelstra is niet bang dat de kosten niet tegen de baten zullen opwegen. “Het gaat uiteindelijk om het rendement op langere termijn. Dit wordt zo’n pand waar mensen graag willen werken. De sfeer en het comfort  zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit. Dat maakt zo’n prachtig gebouw meteen meer waard.”

Er is veel interesse voor het pand. 50% van de vloeroppervlakte is klaar. De infrastructuur van de installaties is vrijwel klaar. “Kenniswerkers willen graag in een historische omgeving werken. Een deel van het gebouw zal worden gebruikt als innovatieve broedplaats waar creatievelingen soortgenoten kunnen ontmoeten en tot mooie dingen kunnen komen.”

Platform 31 heeft de verduurzaming van Huis de Witte Roos omarmd in het programma ‘kantoren vernieuwen naar energieneutraal’. Daarover zegt Deelstra: “Platform31 kan een prachtig platform worden voor kennisdeling op het gebied van het verduurzamen van vastgoed. Want kennis is geen kennis als het niet gedeeld wordt. “

Vastgoedjournaal heeft in zes projecten het programma ‘Kantoren vernieuwen naar energieneutraal’ van Platform31|Energiesprong onder de loep genomen. Ontwikkelaars, eigenaren en gebruikers komen aan het woord over hun strategische keuze om voor energieneutraal te gaan. Barbara Sanders – Vastgoedjournaal Green