Kantoor vol Energie en Excellent Expert Team (EET) presenteren webtool
31 maart 2015
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

De ValueCase geeft snel inzicht in wat kantoorrenovatie oplevert

Een gezond kantoor is geen kostenpost maar juist een bedrijfsmiddel dat onder andere zorgt voor een financieel gezonde onderneming, een hogere aantrekkingskracht op nieuw personeel en een lager ziekteverzuim. Onder de menutab ValueCase op deze website, kan iedereen straks snel inzicht krijgen in wat het de organisatie oplevert wanneer een kantoor energieneutraal wordt gemaakt.

De ValueCase webtool
De ValueCase webtool is een initiatief van Kantoor vol Energie en het Excellent Expert Team. De ValueCase maakt een koppeling tussen wat bedrijven belangrijk vinden en de mogelijkheden die er zijn om het vastgoed energieneutraal te maken. Zo laat de webtool snel zien wat een energieneutrale huisvesting voor het bedrijf of organisatie betekent. De totale ValueCase webtool beslaat straks drie fases: Inspiratie, Indicatie en Calculatie. De eerste twee staan nu online. De derde fase is nog in ontwikkeling en volgt binnenkort.

Een andere benadering
Uitgangspunt is een andere benadering van het commercieel vastgoed. Niet langer moeten kantoren als kostenpost worden gezien maar juist als bedrijfsmiddel. “De huisvestingskosten bedragen vaak slechts tien procent van de arbeidskosten”, vertelt Eelco Ouwerkerk, Programmamanager Kantoren voor Energiesprong. “Het is daarom veel beter om te sturen op het renderen van die negentig procent. Een besparing op alleen de energie scheelt per medewerker een paar tientjes. Kan je hem een paar procent productiever laten zijn, omdat hij in een comfortabelere en gezondere omgeving werkt, dan heb je het ineens over totaal andere bedragen. Ook levert een energieneutraal kantoor een positieve bijdrage aan het imago van de gebruiker. Hierdoor vallen de huisvestingskosten in het niet bij de meerwaarde van een duurzaam en energieneutraal kantoorgebouw.”

Inspiratie, Indicatie en Calculatie
De ValueCase bestaat uit drie stappen die de eindgebruiker moet doorlopen. “De ValueCase maakt de waarde van de huisvesting voor de bedrijfsvoering inzichtelijk”, vertelt Saskia Oranje van het Excellent Expert Team. “De drie stappen Inspiratie, Indicatie en Calculatie zorgen per gebruiker voor maatwerk. Het resultaat is echt een ander beeld dan wanneer je puur kijkt naar de traditionele rekensom. De terugverdientijd van een energieneutrale renovatie kan van 20 naar 3 jaar gaan. Dat komt omdat je kijkt naar aspecten als imagoverbetering, het vergroten van productiviteit of meer flexibiliteit in de organisatie. Dát is dan het startpunt voor discussie.”

Ga naar de webtool