PILOT
Koninklijke Bibliotheek Den Haag
 
Visie & Motivatie

Het KB-gebouw gaat de komende jaren stevig op de schop. Het gebouw moet asbestschoon en brandveilig gemaakt worden en daarnaast zijn de klimaatinstallaties aan vervanging toe. Dit zijn trajecten die niet gemakkelijk zijn voor de gebruikers. Immers, ingrepen van deze omvang gaan altijd gepaard met veel overlast en verstoringen van het primaire proces van de organisaties.
De drie hoofdbewoners: het RKD: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD), het Letterkundig Museum (LM) en de Koninklijke Bibliotheek (KB), hebben daarom besloten om van dit noodzakelijke ‘kwaad’ een kans te maken en de renovatie te benutten om het gebouw aan te passen naar de huidige eisen en klaar te maken voor de volgende 30 jaar.

Project informatie

Een flinke opgave
Op het eerste gezicht is het gebouw een massief wit geheel, maar eigenlijk is het heel verfijnd opgezet. Bij elkaar meet het 80.000 m2 en bestaat het gebouw uit verschillende blokken (het Bibliotheekblok, het Diensten- en Aulablok en het Institutenblok) die met elkaar verbonden zijn door een interne gang op de eerste verdieping. Op deze verdieping is de KB ook verbonden met het Nationaal Archief en presenteren zij samen een steeds veranderende tentoonstelling over de geschiedenis van Nederland. Tussen de blokken door lopen twee fiets- en voetpaden.
Uiteindelijk moet het na de renovatie een duurzaam gebouw worden waarin digitale en papieren collecties duurzaam bewaard worden en medewerkers en bezoekers met plezier aan het werk zijn. Met het Rijk als eigenaar, het RVB (Rijksvastgoedbedrijf) als beheerder en de medehuurders en gebruikers gaat hiervoor de KB optimaal samenwerken.

FACTS

Den Haag

Architect OD205

80.000 m2

850 werkplekken

AMBITIES

Een gebouw met internationale allure

Doelgroepen aanspreken

Zichtbaarheid naar binnen en buiten

Flexibiliteit, duurzaamheid en circulariteit zitten verweven in gebouw

Activiteitgerichte omgeving

PROJECT STATUS

Vraagdefinitie in voorbereiding