Groningen neemt afscheid van de G
9 april 2013
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

GRONINGEN NEEMT AFSCHEID VAN DE G
Kroonprins Willem-Alexander opent extreem energiezuinig kantoorgebouw GasTerra

GRONINGEN – De drie g’s waar aardgashandelaar GasTerra zeer veel waarde aan hecht – gas, groen en Groningen, aldus CEO Gertjan Lankhorst – mogen blijven. Maar van een andere G werd donderdag 4 april onverbiddelijk afscheid genomen: het energielabel G. Het splinternieuwe gebouw van eigenaar Triodos Vastgoedfonds werd voor huurder GasTerra verbouwd naar een A+-label. Kroonprins Willem Alexander verrichtte de opening.

Dir_PWA_4-42013_ RBF

“Een voorbeeld van vergroening en van slim en doelmatig gebruik van energie”, noemde Lankhorst het pand in zijn openingsbetoog. “En zo’n energiezuinige aanpak is een uitstekend antwoord op de leegstand in kantorenland.” Daar sloot ook Michael Jongeneel, directeur van Triodos Investment Management, zich bij aan in zijn speech: “Heel duurzaam renoveren zonder dat het tot huurverhoging leidt: het kan zelfs een katalysator zijn om de wat verlamde bouwsector een impuls te geven.”

GasTerra en Triodos Vastgoedfonds gaven samen met architect De Zwarte Hond en BAM utiliteitsbouw vorm aan een bijzondere co-creatie, waardoor het pand naast het Groninger hoofdstation in een paar jaar tijd een enorme transformatie doormaakte. Ook Itbb elektrotechniek, adviesbureau van der Weele en de ABC Managementgroep, Bouwfonds REIM en Kleissen en Partners, werkten aan de verbouwing naar een superzuinig kantoorgebouw.

Dat alles eigenlijk door één telefoontje van chief commercial officer Jacob Kielman van GasTerra. Hij had gelezen over een ander verduurzaamd project van Triodos Vastgoedfonds en belde: ‘dat willen wij ook’. Daar dacht Guus Berkhout van Triodos, die bij de opening de kroonprins het gebouw rondleidde, niet heel lang over na. “Ik kende hem niet, maar het bedrijf wel en zó’n huurder op zó’n plek:  in mijn wereld kan dat niet beter. De oudste plekken dicht bij de stadscentra zijn de beste: kijk maar naar de grachtengordel of de binnenstad van Utrecht. Om op zulke centrale plekken in panden te investeren, is vanuit beleggingsperspectief gewoon heel verstandig.”

RBF_6999 kopie 

Energiesprong & green lease

Als je dan bezig gaat, is verbouwen naar zo energiezuinig mogelijk veruit de beste aanpak, stelt Berkhout. “Je kunt zo’n pand wel voorzien van een leuk nieuw bloemetjesbehang en een verfje, maar dan weet je zeker dat je over een paar jaar weer aan de beurt bent. Een grote ‘energiesprong’ naar (bijna) energieneutraal voorkomt dat. Je verbouwt in eerste instantie budgetneutraal, maar uiteindelijk is de waarde van het gebouw veel groter geworden: de huurder is blij, mensen werken er plezierig, het voldoet aan alle denkbare overheidsregels en het is ook nog goed voor de wereld.”

Dat het budgetneutraal kan, is mede te danken aan het greenleasecontract. “Eigenlijk erg eenvoudig”, zegt Berkhout. “Wat je bespaart op de energierekening, gebruik je om te investeren. Stel, je betaalt eerst 50 euro aan energie, en na afloop van de investeringen 10 euro, dan is de speelruimte dus 40 euro bij dezelfde totale huurprijs. Als de waarde van het gebouw 10 x de huur is, dan het heb je 10 x die 40 euro om iets extra’s mee te doen.”

Gasterra3_april2013_RBF

Te mooi om waar te zijn? “In elk bouwproces valt alles altijd natuurlijk enorm tegen,” grapt Berkhout, “en dat was hier ook zo. De realiteit van de bouwwereld blijft toch wel weerbarstig.  Gedurende het bouwproces kom je onvermijdelijk de nodige hobbels op je pad tegen, hoe goed alles van te voren ook is afgesproken. De uitdaging is dan om daar in co-creatie met de bouwers op een zo efficiënte wijze, zowel qua kosten als qua tijd, uit te komen. Met een maximale kwaliteit, ook als er stevige grenzen zijn aan het gestelde budget.”
Ondertussen is het gebouw wél op tijd en binnen budget klaar. “Dat is toch wel een prestatie voor zo’n omvangrijk project.”

Impactbonus

Het GasTerra-project is opgenomen in het Platform31|Energiesprong programma ‘kantoren vernieuwen naar energieneutraal.’ Nuttig, zo’n tender? “Een impactbonus” noemt Berkhout het. “We willen de gebouwde omgeving verbeteren, en dit kunnen we daarmee wel zien als een echte aanmoedigingsprijs.”

Ook medewerkers van GasTerra zijn meer dan tevreden met hun nieuwe kantoor[gg1] : het geeft meer energie dan het oude gebouw, zo werd het Dagblad van het Noorden toevertrouwd. Vol trots gingen zij op en over hun werkplekken in gesprek met de kroonprins, voordat die officieel werd rondgeleid door architect Jurjen van der Meer van De Zwarte Hond en de directie van GasTerra en Triodos.

RBF_6968 kopie

De meeste werkplekken in het gebouw zijn overigens flexibel: afdelingen hebben de beschikking over een ‘vlek’ in het pand, maar medewerkers worden uitgedaagd om gedurende de werkdag bij hun werkzaamheden passende plekken op te zoeken. Het A+gebouw is door GasTerra ‘Stadjer’ gedoopt, naar de lokale benaming voor inwoners van de stad Groningen. Oud-Stadjer Ellen ten Damme zong ter gelegenheid van de opening voor de kroonprins feestelijk het Groninger volkslied. Ook op een zeer flexibele werkplek: ze werd erbij naar boven getakeld in het open trappenhuis.

RBF_6941 kopie


 [gg1]Link naar artikel DvhN