Rijksvastgoedbedrijf maakt begin aan energieneutrale portefeuille
17 mei 2016
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kantoor vol Energie gaat het energieneutraal maken van drie gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf begeleiden. Het gaat onder andere om het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek en een pand in Leeuwarden. Welk gebouw het Rijksvastgoedbedrijf als derde inbrengt, staat nog niet vast. Dit heeft Martine de Vaan, projectleider  bij het Rijksvastgoedbedrijf bekend gemaakt. Zij zei dit tijdens het RVB Café in Den Haag. Deze bijeenkomst stond helemaal in het teken van energieneutraliteit en de vraag wat voor het Rijksvastgoedbedrijf slimme versnellers kunnen zijn.

Het Rijksvastgoedbedrijf staat de komende jaren voor een flinke opgave als het gaat om het energieneutraal maken van het eigen vastgoed. Zo beschikt het over meer dan 7000 gebouwen. In totaal gaat het om een slordige 12,6 miljoen vierkante meter. “Dit betekent”, zo hield Eva Klein Schiphorst, directeur Transacties en Ontwikkeling bij het Rijksvastgoedbedrijf, de aanwezigen bij het RVB Café voor, “dat, willen we ons houden aan de Europese doelstelling om de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal te hebben, we elk jaar meer dan 200 gebouwen moeten verduurzamen. En gezien het feit”, voegde zij daar in één adem aan toe, “dat onze gebouwen gemiddeld een label D hebben, is dit toch een flinke uitdaging.”

Het Rijksvastgoedbedrijf is volgens haar dan ook naarstig op zoek naar manieren om die verduurzaming op een slimme manier te versnellen.  “We moeten meer lijn aanbrengen in wat we op de markt brengen.” Het is in haar visie vervolgens aan de markt om aan te geven wat in de uiteindelijke uitvraag specifiek moet worden gevraagd en wat globaal kan worden gehouden. “Het is in elk geval duidelijk dat er nogal wat opdrachten voor de markt aan staan te komen.” Een opmerking die door de aanwezige marktpartijen met veel enthousiasme werd ontvangen.

Opdrachtgeverschap

Volgens Marlon Huysmans, business developer en oprichter van SoBuildings begint versnelling vooral bij het opdrachtgeverschap. “Het is een enorme operatie waar eigenlijk een soort van masterplan voor moet worden opgesteld met een ministeriële opdracht. De waarde van het vastgoed dendert omlaag dus ook uit dat oogpunt neemt het belang om in actie te komen toe.” Zij benadrukte dat het overigens meer een organisatorische klus is dan een technische. “Want technisch kan alles wel.” Huysmans krijgt daarin gelijk van Wouter Kok, directeur bij Deerns en verantwoordelijk voor innovatie. Hij was onder andere betrokken bij de realisering van The Edge, de nieuwe huisvesting van Deloitte aan de Zuid-as. In zijn visie moet de lat zo hoog mogelijk worden gelegd. “Van een gebouw alleen energieneutraal maken, ligt niemand meer wakker. Als je zegt ‘het gebouw moet zoveel watt produceren’, dan kom  je pas  een stap verder. Je moet een doelstelling hebben waar je je heel oncomfortabel bij gaat voelen. Pas wanneer we uit onze comfortzone komen, ontstaan namelijk de beste oplossingen.”

Omgeving

Onno Dwars, hoofd acquisitie bij Volker Wessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling zei op zijn beurt, dat de sector energieneutraal als gewoon moet bestempelen. “Er is geen ander perspectief en we hebben geen andere keuze.” Volgens hem moet het Rijksvastgoedbedrijf zich ook niet alleen op het specifieke gebouw focussen maar de hele omgeving meenemen. Hij gaf als voorbeeld de aanpak van Volker Wessels Vastgoed bij de verduurzaming van de huisvesting van netwerkbeheerder Aliander in Duiven. “Daar hebben we de hele omgeving meegekregen. In plaats van 1,5 megawatt levert het Aliandergebouw  nu 2,5 megawatt en wordt de overcapaciteit aan de omgeving geleverd. Zo breidt het verduurzamen van de bebouwde omgeving zich als een olievlek uit”, aldus Dwars.

Vervolgens was het aan de aanwezigen in de zaal om met elkaar in gesprek te gaan en te bepalen welke versnellers zij het Rijksvastgoedbedrijf aanraden. De suggesties varieerden van het aanstellen van een directeur of misschien zelfs minister van’ geen energie’, tot het delen van kennis en het optuigen van een aantal projecten om daar ervaring mee op te doen.

Drie gebouwen

En dit laatste gaat Rijksvastgoedbedrijf nu ook doen. Martine de Vaan, projectleider bij het Rijksvastgoedbedrijf liet de zaal weten samen met marktpartijen voor een drietal gebouwen oplossingen te bedenken om deze energieneutraal te maken. Kantoor vol Energie gaat dit traject begeleiden. Behalve de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gaat het om een gebouw in Leeuwarden en een pand waar nog een definitief besluit over moet worden genomen. De drie gebouwen moeten tussen 2017 en 2020 duurzaam gerenoveerd zijn. “De ambitie is energieneutraal en we vragen de markt, ‘wat is de slimste oplossing voor dit pand?’ Onze grote droom is om door beter met de markt samen te werken nieuwe oplossingen te vinden voor een energieneutrale rijksportefeuille.”