STATIONSWEG GRONINGEN

Over het project

Het kantoorgebouw  uit 1986 aan de Stationsweg in Groningen heeft een lange tijd leeg gestaan. Tot het moment dat Triodos Vastgoedfonds het kocht en besloot om het ingrijpend en duurzaam te renoveren. Er is een flinke energiesprong gemaakt namelijk van energielabel G  naar A+. Door inventieve oplossingen is er niet alleen een duurzaam kantoorgebouw gerealiseerd, maar vooral ook een aantrekkelijk, ruimtelijk en open gebouw. GasTerra, een Nederlandse internationaal opererende handelsonderneming in aardgas is huurder en gebruiker van het gebouw dat in 2013 door, toen nog, Prins  Willem Alexander officieel is geopend.

Type
STANDAARD KANTOORGEBOUW
Bouwjaar
1986
Omvang
5150 M2 VVO

Ambitie 65 % REDUCTIE, VAN ENERGIELABEL G NAAR A+

Betrokkenen

OPDRACHTGEVER
TRIODOS VASTGOEDFONDS DUURZAME CONCEPTEN BV
‘Het verduurzamen naar energieneutrale gebouwen is onderdeel van onze beleggingsportefeuille. Wij streven naar energieneutrale gebouwen.’
GEBRUIKER
GASTERRA
‘Wij vinden het belangrijk om ook een bijdrage te leveren de energietransitie. Wij willen daarom graag een duurzaam kantoorgebouw op een centrale bereikbare plaats in het centrum van Groningen.’
ASSETMANAGER
BOUWFONDS REIM
‘Als Assetmanagerfondsenbeheerder hebben wij doelstellingen om deel te nemen aan de stappen in de richting van een duurzame energiehuishouding.’
ADVIES TECHNISCHE INSTALLATIES
ADVIESBUREAU VANDERWEELE
‘Bij alle aandacht voor het milieu en het energieverbruik zijn wij nooit de mens uit het oog verloren. Pas als de gebruikers zich prettig voelen, functioneert het gebouw optimaal. Dit stelt hoge eisen aan onder meer het binnenklimaat en aan de toegepaste techniek.’
MANAGEMENT
AT OSBORNE
‘Onze interesse ligt bij het verbinden van processen en mensen. Binnen dit project organiseren wij de verduurzaming van het onderhavige kantoorobject door alle processen op elkaar aan te sluiten.’
ARCHITECT
DE ZWARTE HOND
‘‘Wij willen werken aan een ontwerp waarbij alle esthetische aspecten ook bijdragen aan de energetische waarde.’

Bijzonderheden

Tijdens de renovatie is rekening gehouden met het zo min mogelijk produceren van afval. Daarom is er voor gekozen de spouwmuur niet extra te isoleren. Hiervoor zou namelijk al het bestaande metselwerk volledig vervangen en gesloopt moeten worden. In plaats daarvan is er bij alle kantoorafdelingen HR+++ (triple) glas en bij de centrale, vide HR++ beglazing aangebracht. Het autogebruik is sterk ontmoedigd. Dit kon ook makkelijk omdat de locatie heel dicht bij het station is. Er zullen ook aansluitingen komen voor elektrische auto’s. Download ook de haalbaarheidsstudie aan de rechterkant.

Download ook de haalbaarheidsstudie aan de rechterkant.

Terug naar het overzicht

DOWNLOAD
 
 


VIDEO