bedrijf laten groeien

Het laten groeien van je bedrijf is een onderdeel van ondernemen. Dit kan uit ambitie zijn, maar ook uit bijvoorbeeld noodzaak. Zijn jij en je bedrijf toe aan een volgende stap? Of ben je aan het nadenken over de toekomst van je bedrijf? Het groeien van je bedrijf is dan iets waar je over na kunt denken. Hoe kun je je bedrijf laten groeien? Wij geven je een aantal tips.  

Bepaal je groeistrategie

Om efficiënt te kunnen groeien kun je niet zonder een goed plan. Er zijn verschillende manieren waarop je groei kunt realiseren. Zo kun je niet alleen groeien in verkopen, maar ook door bijvoorbeeld te kijken naar kansen in nieuwe markten. Het is dus verstandig dat je nadenkt over verschillende groeivormen. 

Als je wilt groeien zonder groeistrategie kan dit erg risicovol zijn. Je doet bijvoorbeeld bepaalde investeringen, neemt nieuwe werknemers aan of je vergroot je voorraad. Als dan je klant te laat betaald, kun je in de knel komen te zitten met je financiën. Kies voor een groeistrategie waarmee je bedrijf op de juiste snelheid kan groeien, zonder al te veel risico’s. 

Blijf jezelf ontwikkelen

Als je wilt groeien met je bedrijf komen er ook nieuwe vaardigheden om de hoek kijken. Zo wordt er van je verlangd dat je personeel aanstuurt of blijft innoveren. Het is belangrijk dat je durft toe te geven als je bepaalde vaardigheden nog niet onder de knie hebt. Als je dit toegeeft kun je kijken hoe je deze vaardigheden kunt leren. Zo kun je cursussen volgen, boeken lezen en presentaties bezoeken om jezelf te blijven ontwikkelen. 

Praat met andere groeiende ondernemers

Ook kun je praten met andere groeiende ondernemers. Op deze manier kun je snel aan tips en adviezen komen. Als je bijvoorbeeld in de IT Development zit, kun je in gesprek gaan met iemand anders uit deze branche. Zo kun je van elkaar leren. Het is hier handig als je weet wat je wilt. Naast een groeistrategie, kun je bijvoorbeeld een plaatje schetsen van waar je over vijf jaar wilt staan met je bedrijf. 

Teamuitbreiding

Heb je het gevoel dat je bedrijf uit z’n voegen groeit? Om stress op de werkvloer te voorkomen kun je dan denken aan teamuitbreiding. Dit kan de stress verminderen voor jezelf, maar ook voor de rest van je werknemers. Past dit niet helemaal in je kostenplaatje? Nearshoring kan dan een goede optie voor je zijn. Dit is het uitbesteden van werk aan een organisatie in een nabijgelegen ander land, waar de lonen lager zijn. Zo kun je de kosten laag houden. 

Houd grip op financiën

Als je op zoek gaat naar kansen om te groeien, zijn er misschien vele verschillende manieren. Welke manier past het beste in je financiële plaatje? Door je financiën niet uit het oog te verliezen kun je er voor zorgen dat de groei op een gezonde manier gebeurt. Dit kun je doen door de financieringsvorm te kiezen die bij je bedrijf en groeistrategie past. Zorg er daarnaast voor dat je de juiste financiële informatie hebt en altijd weet hoeveel geld er in de kas zit.