tips duurzaam ondernemen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en populairder. Voor bedrijven staat dit punt hoog op het lijstje. Ook klanten van bedrijven vinden duurzaamheid belangrijk en letten steeds meer op de aankoop van een duurzaam product of bij een bedrijf waar wordt gelet op duurzaamheid. Steeds meer bedrijven doen dan ook aan duurzaam ondernemen: bijdragen aan een toekomstbestendige wereld. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk als bedrijf? Het belangrijkste is dat je gewoon begint! Kleine stapjes zijn beter dan geen stapjes. Lees in dit artikel welke verbeteringen je makkelijk en snel kunt gaan doorvoeren.

Doe meer digitaal en gebruik minder papier

Veel bedrijven doen al bijna alles online, maar bij de administratie wordt nog wel gebruik gemaakt van papier. Gelukkig kan je je administratie ook eenvoudig digitaliseren via verschillende boekhoudprogramma’s. Zorg er ook voor dat je de post in de mailbox ontvangt. Wil je toch printen? Probeer dan minder en dubbelzijdig te printen. Dit scheelt ook in kosten.

Denk aan het energieverbruik

Allereerst kan je denken aan het energieverbruik van jouw bedrijf. Dit kan op verschillende manieren. Zorg bijvoorbeeld dat je je apparatuur buiten werktijd uitschakelt of dat de medewerkers hun beeldscherm uitdoen als ze pauze hebben of weg zijn. Dit scheelt al een hoop. Daarnaast kan je ook denken aan het nemen van een zakelijk energiecontract. Hierbij maken jij en jouw medewerkers gebruik van 100% groene energie. In combinatie hiermee kan je zonnepanelen aanschaffen.

Verander van vervoersmiddel

Ook zijn sommige vervoersmiddelen erg milieuvervuilend, vooral als er elke dag veel mee gereden wordt. Gelukkig zijn hier ook oplossingen voor. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een zuinige of elektrische auto. Je zult merken dat het aankoopbedrag hoger is, maar uiteindelijk betaal je minder aan onderhoud en benzine én het is beter voor het milieu. Ook is het goed om te weten dat je subsidie en belastingvoordeel kan krijgen bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische auto.

Je kan ook een zakelijke ov-kaart geven aan je personeel. Hiermee kan je personeel gebruik maken van de trein, bus en tram, maar ook van huurauto’s en ov-fietsen. Dit is duurzamer, maar vaak ook goedkoper en makkelijker dan losse ritten te declareren.

Gebruik duurzamere verpakkingen

Verkoop en verzend jij producten? Kies dan voor verpakkingsmateriaal dat recyclebaar is. Denk aan een kartonnen doos in plaats van plastic. Je kan ook producten laten bezorgen door een fietsbezorger in plaats van door een busje. Dit is duurzamer, maar de klant ziet ook gelijk dat jouw bedrijf duurzaam bezig is.