In de catering is er een ballet van smaken gaande. Een uitstekend buffet komt alleen tot stand met de juiste inzet van energie. Ja, je leest het goed. Energiemanagement speelt een sleutelrol, in de schijnwerpers en achter de schermen van elke succesvolle cateringonderneming. Maar hoe zetten de cateraars de thermostaat van hun energieverbruik zo efficiënt mogelijk in?
Managen van de energieflow
In de catering is elke seconde en elke graad belangrijk. Van het preverwarmen van ovens tot het op temperatuur houden van gastronorm containers, elke handeling verbruikt energie. Slimme cateraars weten dat goed energiemanagement niet alleen over kostenbesparing gaat, maar ook over duurzaamheid van de inventaris. Denk aan de inzet van energiezuinige apparaten, zoals LED-verlichting en energie-efficiënte koelkasten. Maar dit is slechts het begin. Het echte geheim zit hem in de planning en optimalisatie van het energieverbruik, die de hele cateringoperatie op rolletjes laat lopen.
Het meten van energie
Om als cateraar nog meer te besparen, is het belangrijk om een diepgaand inzicht te krijgen van de energie die er in-, en uitgaat. Dit is waarom een energiemeter kopen net zo normaal zou moeten zijn als het aanschaffen van een nieuwe set keukenmessen! Met een energiemeter krijgen cateraars realtime inzicht in hun energieverbruik, zodat er precies geïdentificeerd kan worden waar en wanneer energie verspild wordt. Dit kan van vitaal belang zijn om strategieën te ontwikkelen voor energiebesparing en om duurzamere keuzes te maken.
Seizoensgebondenheid
De cyclische aard van een cateringbedrijf is niet zomaar een kwestie van meer ingrediënten inslaan of extra personeel inhuren.
Hoe bereik je het slim afstemmen van energieverbruik tijdens de stillere momenten? Met ‘energieflexibiliteit’, wat betekent dat je systemen en apparatuur kiest die snel kunnen schakelen tussen energiemodi, afhankelijk van de behoefte. Denk hierbij aan modulaire keukenapparatuur die je kunt aan- en uitschakelen naar behoefte, of aan instelbare klimaatcontrolesystemen die de temperatuur perfect afstemmen op zowel de drukte in de keuken als de zachtheid van een wintermiddag.
Goed onderweg met groene energie
De overstap op groene energie kan een slimme zet zijn. Denk aan zonne-energie, windkracht of een deal sluiten met een leverancier van groene stroom zijn manieren om je keuken te laten draaien. Niet alleen goed voor de planeet, maar het kan ook je energierekening flink drukken op de lange termijn. Het mooie hiervan? Je bent niet alleen bezig met het snijden van kosten, maar het geeft je cateringbedrijf ook een groen hart.