Je productfoto's in Google afbeeldingen

Google toont in de zoekresultaten ook afbeeldingen als dit relevant is voor de zoekopdracht. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op een product als een handtas, krijg je ook foto’s te zien. En die foto’s zijn natuurlijk heel relevant, omdat je een handtas toch voornamelijk op het uiterlijk uitzoekt. Zelf zoek ik ook vaak in Google afbeeldingen als het uiterlijk van het product dat ik zoek heel belangrijk is. Voor webshop eigenaren biedt dit een mooie kans om bezoekers met productfoto’s te verleiden. Het is daarom heel belangrijk dat Google je afbeeldingen goed kan indexeren. Lees hier hoe je daar voor zorgt.

Geef foto’s een duidelijke bestandsnaam

Eigenlijk is het heel simpel, maar toch vergeten veel mensen het te doen. Geef productfoto’s een naam die duidelijk aangeeft wat er op de foto te zien is. Jij weet misschien wat er op een foto met de benaming BS0021S.jpg te zien is, maar dat zegt anderen niets. Stel je verkoopt onderstaand product in je webshop. Deze afbeelding kun je een naam geven met relevante zoekwoorden als ‘oranje regenlaarzen’ of ‘Bergstein laarzen oranje’.

En een duidelijke alt tekst

Voeg ook een alt tekst (alternatieve tekst) toe met dezelfde omschrijving. De alt tekst wordt door zoekmachines gebruikt om de inhoud van een afbeelding te begrijpen.

De ideale alt tekst:

  • Omschrijft duidelijk wat er te zien is op de afbeelding
  • Bevat een relevante keyword
  • Is niet langer dan tien woorden of 140 tekens

Gebruik je WordPress dan kun je de alt tekst van afbeeldingen eenvoudig invullen.

Omliggende tekst optimaliseren

Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen bekijken. Daarom kijken ze naar de naam en omschrijving van de afbeelding (bestandsnaam en alt tag), maar ook naar de tekst rondom de afbeelding en de pagina waar de afbeelding op staat. Zorg er dus voor dat de tekst bij de productfoto ook de juiste keywords bevat en informatie biedt over de afbeelding. Zo bevat de tekst bij een afbeelding van Puma First Round sneakers relevante keywords die Google vertellen wat er op de afbeelding te zien is.

Wat je vooral niet moet doen

De alt tag volgooien met keywords. Een alt tekst volgepropt met keywords is spammy en het werkt niet. Geef gewoon een duidelijke omschrijving van wat er op de afbeelding te zien is en niet alt=”regenlaars, regenlaarzen, regenlaarsje, regenlaarsjes, laarsjes, bergstein, oranje, laarsje, laars, laarzen”.

Nog wat tips m.b.t. productfoto’s

Images loading…

Zorg ervoor dat je productfoto’s snel laden. Als iemand moet wachten tot de afbeelding is geladen, is de kans heel groot dat hij meteen weg klikt. Daar zijn we tegenwoordig veel te ongeduldig voor.

Overtuig met je foto’s

Met mooie productfoto’s kun je je onderscheiden van de concurrentie. Een foto zegt nog altijd meer dan 1000 woorden. En in je webshop zegt een mooie productfoto bezoekers vaak meer dan de omschrijving die je erbij zet. Denk hierbij ook aan foto’s van meerdere invalshoeken.

Specifieke keywords toevoegen

Neem ook model- of serienummers op in de alt tag als je ziet dat men hier op zoekt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het aantal inches bij lcd tv’s.