Ben je op het moment als ZZP’er actief? Grote kans dat je hier veel plezier aan beleeft, maar dat je ook met enkele uitdagingen te maken hebt. Eén van de uitdagingen is bijvoorbeeld het opbouwen, verbeteren en continueren van de gewenste financiële positie.
Om deze positie zo snel mogelijk op te bouwen, kun je voor factoring voor ZZP’ers kiezen. De facturen die je normaal gesproken naar je klanten stuurt, stuur je hierbij naar een factoring bedrijf. Dit bedrijf betaalt de factuur binnen 24 (of 36) uur aan je uit. Vervolgens zorgt het factoringbedrijf voor het innen van de factuur bij je klant. Voor jou levert dit meerdere voordelen op:
- Je verbetert de financiële positie. Je hoeft immers niet meer weken of maanden te wachten op de uitbetaling van de factuur.
- Je geniet van veel gemak. Je hoeft niet meer na te bellen of mailtjes te sturen over openstaande facturen.
Bij factoring moet je uiteraard wel met een kostenpost rekening houden. Het factoringbedrijf helpt je uit de brand, maar hier staat dus wel iets tegenover.
Per factoringbedrijf verschillend
Als eerste kan gesteld worden dat de kosten per factoringbedrijf verschillend zijn. Bij sommige bedrijven betaal je 3% over het factuurbedrag, terwijl je bij andere bedrijven 5% moet betalen.
Richt je echter niet alleen op dit percentage. Je moet namelijk ook goed op de voorwaarden kijken. Welke voorwaarden stelt het factoring bedrijf aan de samenwerking? En in hoeverre staat het bedrijf goed aangeschreven? Je wilt uiteraard alleen zaken doen met factoringbedrijven die een goede reputatie hebben.
Per factoringsvorm verschillend
Dat de factoring kosten per bedrijf verschillend zijn, mag duidelijk zijn. Het verschil zit ‘m echter niet alleen in het bedrijf, maar ook in de factoringsvorm.
Je hebt de mogelijkheid om voor de traditionele manier van factoring te kiezen. Bij deze vorm van financieren stuur je alle facturen door naar het factoringbedrijf. Je hoeft dus géén selectie te maken, maar je stuurt elke factuur door.
De andere optie die je hebt, is American factoring. Bij deze financieringsvorm stuur je alleen op eigen initiatief facturen door naar het factoring bedrijf. Dit gaat bijvoorbeeld alleen om hele grote facturen. Ook zou het logisch zijn om facturen door te sturen van klanten die normaliter heel lang over de betaling doen.
Dat je niet alle facturen automatisch doorstuurt, brengt uiteraard een voordeel met zich mee. Klanten die normaal gesproken heel snel betalen, doen dit waarschijnlijk in de komende periode ook nog. Door je facturen rechtstreeks naar hen te sturen, voorkom je dat je voor die facturen extra kosten moet maken. Al met al is het een financiële overweging voor jezelf om te bepalen wat voor jou de beste vorm van factoring is.