Het uitbesteden van facturatie kan voordelig zijn. Het zorgt namelijk dat je veel sneller je geld krijgt. Zo hoef je niet te wachten tot de betalingstermijn verstreken is en kun je direct je geld inzetten voor bijvoorbeeld investeringen. Omdat jouw risico en debiteurenbeheer overgenomen wordt door het factoringbedrijf, kost dit je wel geld in de vorm van een factoringfee. Bij sommige factoringbedrijven betaal je daarnaast ook nog rentekosten.
Wat kost factoring?
Een antwoord op de vraag wat factoring kost is niet direct te geven. Een factoringbedrijf neemt een factuur of meerdere facturen van je over. Dat betekent dat jij direct betaald krijgt. Een factoringbedrijf betaalt jou namelijk het bedrag van de factuur. Zij wachten vervolgens op de betaling van de partij aan wie de factuur is gericht. Jij hebt het geld dan al in je zak, ook al heeft de te betalen partij nog niet betaald.
Het factoringbedrijf neemt hier een risico. Het kan gebeuren dat de klant niet of pas laat betaalt. De kosten die het factoringbedrijf rekent voor het leveren van deze dienst en het nemen van het risico noemt men de factoringfee. Bij sommige factoringbedrijven moet je ook rentekosten betalen.
Factoringfee
De factoringfee die je moet betalen hangt van verschillende dingen af. Allereerst bepaalt de betalingstermijn van de factuur de hoogte van deze fee. Als je een factuur met een hele lange betalingstermijn instuurt, duurt het heel lang voordat het factoringbedrijf het geld ontvangt. Ze hebben dan wel al het factuurbedrag aan jou betaald, dus ze zijn een tijd lang hun geld kwijt. Hoe langer ze hun geld kwijt zijn, hoe meer ze hiervoor gecompenseerd willen worden. Ook de hoogte van de facturen die je instuurt maakt uit voor de factoringfee. Factoringbedrijven zien liever hoge facturen binnenkomen, dus daar rekenen ze vaak dan ook een lagere fee voor.
Factoring voor MKB
Misschien vraag je je af waarom je facturen zou verkopen. Facturatie uitbesteden is vaak handig voor startende of kleine bedrijven. Factoring voor MKB kan uitkomsten bieden, omdat je snel geld je bedrijf in kunt krijgen. Dat geld kun je dan gebruiken voor investeringen waar je anders op zou moeten wachten. Natuurlijk kost het je iets extra, maar het geeft je wel de mogelijkheid om eerder te investeren. Of eigen facturen op tijd te betalen – ook belangrijk voor je reputatie als beginnend ondernemer.
De kosten in het kort
In het kort komen er dus twee belangrijke kostenposten kijken bij het uitbesteden van de facturatie. Allereerst de factoringfee. Die hangt af van onder andere de hoogte en de betalingstermijn van de facturen. Daarnaast rekenen sommige factoringbedrijven nog een extra rentebedrag.