processierups in je tuin dit kun je doen

De dagen zijn warm en lang. Je geniet overdag van het zonnetje in de tuin en kunt ’s avonds ook weer heerlijk in de tuin zitten. Barbecueën met vrienden en familie, samen met het gezin buiten spelen en eten, ontspannen een boek lezen: voor veel mensen is de zomer een heerlijk seizoen. Er is echter ook een keerzijde. De eikenprocessierups wordt veel gespot in dit seizoen en kan zich een weg vreten door de bomen in je tuin. Wat kun je ertegen doen?

Last van eikenprocessierups

Waar de eikenprocessierups vroeger vooral in de warmere Zuid-Europese landen voorkwam, is de rups tegenwoordig in de zomermaanden op grote schaal in Nederland te vinden. De eikenprocessierups dankt zijn naam aan de manier waarop de rups ’s nachts in processie op zoek gaat naar eten.

De rups laat minuscule brandhaartjes achter, die huiduitslag, jeuk en irritatie aan de luchtwegen en ogen kunnen veroorzaken. Ook huisdieren hebben hier last van. Als de eikenprocessierups eenmaal in je tuin zit, is deze erg lastig weg te krijgen. Het beste neem je dus preventieve maatregelen en laat je de eikenprocessierups preventief bestrijden. Zorg ook voor meer biodiversiteit in de tuin, zodat natuurlijke vijanden van de rups in jouw tuin leven en zo zorgen voor een natuurlijke oplossing. Ook houden processierupsen meer van natuurlijke producten dan van bijvoorbeeld kunstgras. Nog een voordeel om te kiezen voor kunstgras in plaats van echt gras.

Eikenprocessierups bestrijden

Misschien kom je er pas later achter dat de bomen in je tuin vol met eikenprocessierupsen zitten. Het advies vanuit gemeenten en instanties is om niet zelf aan de slag te gaan met de bestrijding van de rupsen, maar om hier een expert voor in te schakelen. Eikenprocessierups bestrijding is een specialistische klus, waar je zelf vaak niet tegen opgewassen bent. De rups wordt bestreden met gif of door de rupsen weg te zuigen of weg te branden met speciale apparatuur.

Wat je wel zelf kunt doen, is voorkomen dat de brandharen je huis binnenkomen. Laat geen spullen buiten slingeren, sluit de deuren en ramen zoveel mogelijk en dek bijvoorbeeld de zandbak goed af. Het ellendige van de eikenprocessierups is dat de brandharen nog lange tijd, tot wel acht jaar, kunnen blijven liggen op plekken waar de rups heeft gezeten.

Eigenaar verplicht actie ondernemen

Als eigenaar van een boom waar de eikenprocessierups in zit, ben je verplicht om actie te ondernemen. Ook als jij het zelf wel mee vindt vallen met de klachten, kan het zijn dat de gemeente je dwingt om de eikenprocessierups te laten bestrijden. In veel gevallen kan je je aanmelden voor preventieve bestrijding bij de gemeente, zodat jouw tuin wordt meegenomen door de door de gemeente ingeschakelde verdelgingsploegen. Hier betaal je wel een bijdrage voor.