starten als zzper

Ga jij dit jaar starten met een eigen bedrijf? Als zelfstandig ondernemer komt er veel bij kijken wanneer je voor het eerst begint met het ondernemerschap. Denk bijvoorbeeld aan praktische zaken, zoals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, maar ook aan het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om jezelf te beschermen tegen torenhoge financiële kosten bij schade. Wij zetten de belangrijkste punten die je aan moet pakken hier voor je op een rij, zodat jij direct aan de slag kunt met het opzetten van een succesvol bedrijf.

Bescherm jezelf tegen financiële risico’s

Het kan je als zzp’er altijd gebeuren dat je tijdens jouw werkzaamheden een ongeluk veroorzaakt, of dat je de eigendommen van een klant beschadigd. Om te voorkomen dat je met hoge schade komen te zitten, is het slim om een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld van een verzekeraar als Unive. Zorg ervoor dat je altijd de polisvoorwaarden van de verzekeraar doorleest om te zien wat er onder de dekking valt, zodat je precies weet wat er wel en niet wordt vergoed.

Ook kan het handig zijn om te kijken naar andere verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hiermee ben jij verzekerd van een inkomen wanneer je tijdelijk niet kunt werken wanneer je bijvoorbeeld ziek bent of een ongeluk krijgt. De hoogte van de premie die je hiervoor moet betalen is onder andere afhankelijk van je beroep, aangezien bepaalde beroepen meer risico met zich meebrengen. Een zzp’er die in de bouw werkt betaalt bijvoorbeeld een hogere premie dan een zzp’er die als copywriter werkt.

Bedenk een geniale bedrijfsnaam

Wanneer je gaat starten als zzp’er, zul je de onderneming officieel moeten inschrijven in het handelsregister. Dit doe je bij de Kamer van Koophandel. Alleen met een geldige inschrijving mag je jouw werkzaamheden als zzp’er uitvoeren. Bij de inschrijving moet je ook meteen een bedrijfsnaam opgeven. Zorg daarom voor een bedrijfsnaam die mensen goed kunnen onthouden. Controleer ook of de domeinnaam voor de bedrijfsnaam nog beschikbaar is. Heeft een ander de naam al gekozen? Verzin dan iets anders, om verwarring te voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dat jouw klanten allemaal bij een concurrent eindigen!

Houd je administratie goed op orde

Een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap is het bijhouden van de administratie. Je kunt dit tegenwoordig gemakkelijk doen met behulp van handige boekhoud-apps waarmee je al de bonnen en facturen kunt ordenen. Laat je de boekhouding liever doen door een expert? Schakel dan een professionele boekhouder in, zodat je zeker weet dat jouw geldzaken goed geregeld zijn. De Belastingdienst controleert zzp’ers geregeld. Houd de administratie dus goed bij, om boetes te voorkomen.