Yoga tegen stress op de werkvloer

Wist je dat een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door stress? Stress op de werkvloer behoort zelfs tot het grootste beroepsrisico in ons land, concludeert het Ministerie van SZW. Wat de oorzaak van de stress ook is – onzekerheid over je contract, een baas die jou het leven zuur maakt, een te hoge werkdruk – het goede nieuws is dat je er wat tegen kunt doen. Yoga kan jou daarbij helpen.

Ondertussen zijn er dan ook verschillende organisaties die yoga en mindfulness naar de plek brengen waar veel mensen stress ervaren: het kantoor.

Werk loslaten met yoga

Yoga op de Zaak geeft nu ruim een jaar wekelijkse yogalessen bij een ICT bedrijf. De groep is erg trouw en varieert van secretaresse tot CFO. Het is een bedrijf waar targets belangrijk zijn en overwerken de norm is. De wekelijkse yogales is dus zeer welkom om het harde werken aan te kunnen. Of zoals een van de deelnemers zegt: “Yoga is een fantastische manier om inspannend te ontspannen na het werk! Het helpt me om spanningen – mentaal en fysiek – bewust los te laten, zonder dat het te zweverig wordt.”

Mentaliteit veranderen

Er lijkt iets geks gaande in de arbeidsmarkt. Aan de ene kant wordt de werkdruk steeds groter en krijg je niet meer zo snel een vast contract. Tegelijkertijd realiseren werkgevers zich dat deze druk en onzekerheid werknemers ziek kan maken en dat dit veel geld kan kosten. Langzaam aan beginnen werkgevers te snappen dat het niet alleen om hard werken gaat, maar dat ontspanning zeker nodig is. Daarom worden yoga en mindfulness steeds vaker ingezet. En dat is een hele goede ontwikkeling, vinden de initiatiefnemers van Yoga op de Zaak: “Yoga en mindfulness kunnen een structurele bijdrage leveren om stress en stress gerelateerde ziektes te verminderen. Het is meer dan een lesje ontspannen. Het is een manier om je mentaliteit en levensstijl te veranderen.”

Transformeren door bedrijfsyoga

Of het nou gaat om een eenmalige workshop een serie of wekelijkse les: deelnemers aan bedrijfsyoga geven allemaal aan dat het heel fijn is om even weg uit het hoofd te zijn. Wietske: “Vaak zijn ze de eerste keer geschokt over hoe hoog hun adem zit. Met een paar simpele oefeningen brengt yoga de adem tot rust en ervaart iedereen daardoor ook veel meer rust in het hoofd. Het is prachtig om te zien hoe mensen met hoge schouders en gespannen gezichten binnenkomen en hoe ze totaal transformeren tijdens de les. Aan het eind lijkt iedereen een paar jaar jonger… en in ieder geval veel meer ontspannen.”

Vitaler en gelukkiger door yoga

Dachten veel mensen een paar jaar geleden nog dat yoga zweverig is, inmiddels begint de nuchtere Nederlander er meerwaarde in te zien. De toegenomen populariteit van yoga en mindfulness zijn ook te danken aan de wetenschappelijke studies die de laatste jaren zijn verschenen. Ineens staat zwart op wit wat de voordelen zijn: lagere hartslag, verhoogde weerstand, meer concentratie en minder stress ervaring. Door deze ‘harde’ bewijzen maken bedrijven steeds vaker geld vrij om medewerkers yoga en mindfulness aan te bieden.

Wietske: “Van stoelyoga en mindfulness tot fysieke yogalessen; altijd vinden deelnemers het heerlijk om even weg uit het hoofd te zijn en te voelen wat er in hun lichaam gebeurt. Vaak zijn ze zich er in het begin helemaal niet bewust hoeveel spanning ze lichamelijk vasthouden. Door die spanning los te laten en diep te ademen, ontstaat er ontspanning in het hoofd. Dit is vaak een eyeopener voor mensen. Door je door de dag heen bewust te zijn van hoe je ademt en waar je spanning vasthoudt, kan je elke keer als het spanningsniveau te hoog oploopt ervoor kiezen om de spanning los te laten. Gewoon door heel simpel een paar keer diep in en uit te ademen bijvoorbeeld. Hierdoor zit je geestelijk en lichamelijk veel beter in je vel en voel je je veel vitaler… en gelukkiger.”

Yoga vanachter je bureau

Probeer ook eens een korte stoelyoga serie of mindfulness meditatie van yoga op de zaak. Bekijk hier de video ‘Mindfulness meditatie’ van Yoga op de Zaak voor instant ontspanning. Meer films vind je op het YouTube kanaal van Yoga op de Zaak.