Zittend of staand werken: wat is gezonder?

Iedere volwassene moet dagelijks ten minste een halfuur matig intensief bewegen volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Veel mensen hebben een kantoorbaan en redden het niet om voldoende te bewegen op een dag. Ze zitten meer dan de helft van de werkdag, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Ook staand werken blijkt niet altijd dé oplossing te zijn, want te lang staan zorgt voor vermoeidheid.

Wat is nu gezonder? Zittend of staand werken? Onderzoek wijst uit dat het gaat om de juiste balans.

Niet te lang

Of je nu zit of staat, het is belangrijk om regelmatig van houding te wisselen. Zeker als je net een zit-sta bureau hebt aangeschaft, wil je het staan opbouwen en niet direct een halve dag achter je bureau staan. Door af te wisselen voorkom je vermoeidheid en geef je jouw lichaam steeds weer nieuwe prikkels. Je gebruikt verschillende spieren door een kwartier te staan en daarna drie kwartier te zitten. Heb je telefoontjes te plegen? Wandel dan wat rond door kantoor of ga naar buiten.

De juiste houding

Zowel bij zitten als staan is de juiste houding erg belangrijk. Een ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat je een gezonde zithouding aanneemt. Zo kan je onder meer rugklachten voorkomen en verhelpen. Er zijn diverse keurmerken voor bureaustoelen, zodat je zeker weet dat je een ergonomisch exemplaar aanschaft. Kies bijvoorbeeld voor een bureaustoel nen 1335 of een npr-gecertificeerde stoel. Bij het staan span je jouw buik- en bilspieren licht aan. Laat je armen langs je lichaam hangen en let erop dat je jouw schouders niet hebt opgetrokken, maar rol deze op een natuurlijke manier naar achteren. Ook op een bureaustoel kan je jouw bovenlichaam in deze houding houden.

Tussendoor stretchen

Door je spieren te stretchen laat je spanning in je lichaam los. Dit is een uitstekende manier om je lichaam en je geest te resetten voor, tijdens of na je werkdag. Sommige stretches zijn eenvoudig achter je bureau te doen. Stretch je nek door je hoofd naar je linkerschouder te brengen, door het midden te rollen naar je rechterschouder. Om de stretch intenser te maken kan je aan de rechterkant je rechterhand op je linkeroog leggen om je hoofd wat omlaag te trekken en vice versa.  Om je onderrug te ontlasten ga je staan, zet je jouw voeten recht op de grond en laat je jouw bovenlichaam hangen met licht gebogen knieën.

Zitten of staan: wissel af

Het beste advies is om het zitten en staan af te wisselen en waar mogelijk wat extra beweging in te bouwen in jouw dag. Zo kom jij je werkdag zo gezond mogelijk door.